StartpaginaWat is er te bezichtigen?

-


- Eeuwenoude mystiek kleurt nog steeds de omgeving van kasteel Wijnandsrade.


Wat is er te bezichtigen?

Het kasteelcomplex heeft twee binnenplaatsen.

Aan de eerste binnenplaats, vindt u recht tegenover de ingang Brasserie Kasteel Wijnandsrade met haar uitnodigende terras en restaurant met Limburgse wijnen en culinaire verrassingen.

In de overige ruimten zijn kantoren van Kembit, die kunt u niet bezichtigen.

Onder het torentje rechts is de doorgang naar de 'Cour', de tweede binnenplaats. De 16de-eeuwse mergelmuren van de Ridderzaal en de vroeg 18de-eeuwse baksteenmuren van de adellijke woning, het vele groen, de motte met zijn imposante wilgen: alles ademt de sfeer van een landelijk buitenverblijf.

De motte is uit de 12de eeuw. De motte heeft geen spoor meer van bebouwing. Boven op de motte staan 8 hoge, stokoude linden in een mystieke kring. Daar ook kondigen drie romantische, Franse prieeltjes van de zeldzame gele kornoelje in januari en februari met ragfijne gele bloemetjes als eerste de nieuwe lente aan. En in de herfst geven de vele kleine, oranje vruchtjes de herfst extra kleur op de motte en extra smaak aan jams en gebak.

De Lourdeskapel aan de westkant van de motte (een van de oudste in Nederland) is door paters Jezuïeten gebouwd uit dankbaarheeid voor een wonderbaarlijke genezing. Pater Schmitt was stervend aan een keelaandoening en genas nadat overste Eberschweiler in Lourdes Lourdeswater was gaan halen.

In het kasteel is een autentieke 16de-eeuwse Ridderzaal met indrukwekkende Maaslandse-Renaissanceschouw. Er is een slotkelder, eind 20ste eeuw gerestaureerd.

Het is soms mogelijk 18de-eeuwse fresco's van een Oostenrijkse grenadier en huzaar te bezichtigen.

Let op! Ridderzaal en slotkelder zijn uitsluitend via een trap te bereiken.

Maak voor een bezichtiging eerst een afspraak: mail ons.

- De cour met een vleugel uit ca. 1720.