StartpaginaWat is er te bezichtigen?

-


- Eeuwenoude mystiek kleurt nog steeds de omgeving van kasteel Wijnandsrade.


Wat is er te bezichtigen?

Het kasteelcomplex heeft twee binnenplaatsen.
Aan de eerste binnenplaats ligt Chateau Gilbert met zijn uitnodigende terras en restaurant met Limburgse wijnen en culinaire verrassingen.

De tweede binnenplaats is de cour van het kasteel. De 16de-eeuwse mergelmuren van de Ridderzaal en en de vroeg 18de-eeuwse baksteenmuren van de adellijke woning, het vele groen, de motte met zijn imposante wilgen: alles heeft de sfeer van een landelijk buitenverblijf.

De motte is uit de 12de eeuw. De motte heeft geen spoor meer van bebouwing. Bovenop de motte staan 8 hoge, stokoude linden in een mystieke kring. Meer dan honderd jaar geleden stonden er drie romantische Franse kornoeljeprieeltjes op de motte. Het gaat om de tegenwoordige zeldzame gele kornoeljes die in januari en februari met ragfijne gele bloemetjes voorbode zijn van de nieuwe lente. De prieeltjes worden op dit moment gerestaureerd.

Op de motte is ook een Lourdeskapel gebouwd, een van de oudste in Nederland.

In het kasteel is een autentieke 16de-eeuwse Ridderzaal met indrukwekkende Maaslandse-Renaissanceschouw. Er is een slotkelder, eind 20ste eeuw gerestaureerd.

Het is soms mogelijk een kleine stijlkamer en een trappenhuis met 18de-eeuwse fresco's van een Oostenrijkse grenadier en een huzaar te bezichtigen.

Let op! Ridderzaal en slotkelder zijn uitsluitend via een trap te bereiken.

Maak voor een bezichtiging eerst een afspraak: mail ons.

- De cour met een vleugel uit ca. 1720.