StartpaginaBeltkorenmolenGeschiedenis

- Op 21 februari 1880 verzocht Henricus van Soest, herbergier te Nuth, aan de gemeente toestemming om een windkorenmolen op te richten.


De windmolen aan de Bergerweg in Nuth is gebouwd tussen 1880 en 1882. De molen is tussen 1887 en 1934 tien keer van eigenaar gewisseld. In 1933 was Jacob Wevers de molenaar. Wevers had bij een bedrijfsongeval een deel van zijn been verloren en oefende sindsdien met een kunstbeen zijn beroep uit.

Op 25 juni 1933 speelde zich in de molen van Nuth een verschrikkelijk drama af...

- Limburger Koerier Maastricht, 26 juni 1933


De molenaarsvrouw was met een mes vermoord, de molenaar was zwaar gewond. Molenaar Wevers overleefde zijn vrouw maar een paar dagen.

Aanleiding voor het drama was een geschil met iemand uit Schin op Geul, die in de molen wat spullen had opgeslagen. De moordenaar werd gepakt en veroordeel. Hij zat een lange straf uit. Daarna emigreerde hij naar België en werd daar... gevangenbewaarder, een beroep dat hij tot op zeer hoge leeftijd utioefende.

- Veldwachters na het moorddrame in de molen van Nuth


In 1934 kochten de broers Delbressine uit Neerbeek de molen. Ze lieten de molen opknappen en exploiteerden de molen gezamenlijk. In 1948 kocht Mathias Delbressine zijn broer uit. Mathias moderniseerde het molenbedrijf: hij ging elektrisch malen, de oude windmolen raakte verwaarloosd. In 1957 volgde een restauratie met subsidie van de gemeente Nuth, waarna de molen nog tien jaar dienst deed.

Een korte periode van verval begon. Ten slotte werd de Stichting tot behoud van het kasteel Wijnandsrade in 1992 eigenaar.

Een omvangrijke restauratie begon.

- Restauratie 1993


- Restauratie 1993


- Restauratie 1993